Mei: Trendsetter!

Hey Kaketoes! Deze maand word jij een echte ontwerper. Je gaat namelijk een eigen kledingstuk maken. Van iets ouds, naar iets nieuws. Upcyclen noem je dat! Super cool én beter voor de aarde. Lekker bezig!!

Mei: Trendsetter!

Winkels laten je geloven dat je steeds nieuwe kleding ‘nodig’ hebt. Maar is dat wel zo? En word je daar echt blij van? De aarde in ieder geval niet. Voor de aarde is het beter als we geen nieuwe kleding kopen. Bovendien is er al genoeg kleding op de wereld om iedereen aan te kleden. Word daarom een trendsetter en geen modemeeloper! Tijdens deze challenge maak ik van een oud kledingstuk iets nieuws. Upcyclen noem je dat. Misschien wel een broek, jasje, tas of knuffel… Doe je ook mee? Zo maken we van upcyclen de nieuwe trend! Wil je weten wat ik gemaakt heb? Je ziet het in de nieuwsbrief van juni! Nog niet ingeschreven? Doe dat dan hier.

Tips van Koko

Tip 1: Tellen maar!
Wat hangt er in jouw kast? Gemiddeld hebben mensen 173 stukken kleding. Eén derde, dus 50 daarvan wordt nooit gedragen. Je kent het wel: zit niet zo lekker, toch niet zo leuk. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Doe eerst een gokje en tel dan. Stuur jouw aantallen op naar Koko. O en hoeveel van je kleding heb je echt nodig, denk jij? Tel dat ook eens.

Tip 2: Stoffen en landen
Pak tien shirts, boeken of truien uit je kast. Bekijk het witte label aan de binnenkant.
1. Waar zijn je kleren van gemaakt? Katoen, polyester (plastic) een combinatie daarvan of iets anders?
2. Waar komen je kleren vandaan? Hoeveel verschillende landen tel je? Zoek ze eens op. Welk kledingstuk komt van het verst weg?


Tip 3: Koop niets nieuws challenge
Daag je gezin of vrienden uit om een paar maanden geen kleding te kopen. Wie houdt dit het langste vol? Gebruik je creativiteit. Kies eens 10 kledingstukken uit je kast en maak daarmee zo veel mogelijk verschillende combinaties om te dragen. Want ja, als je het kledingprobleem wilt oplossen, móet je ook je hebberigheid oplossen.

Weetjes

Weetje 1:

Elk jaar worden meer dan 100.000.000.000 (honderd miljard) kledingstukken gemaakt. Eén derde daarvan wordt niet eens verkocht en wordt verbrand of gedumpt zoals hier in de woestijn van Chili.

Weetje 2:

De mensen die onze kleding maken moeten hard werken tussen gevaarlijke machines en dampen, voor maar heel weinig geld. Verder is er wel 8000 liter water nodig voor het maken één spijkerbroek. Ook komen er veel giftige stoffen in de natuur, bijvoorbeeld verf die gebruikt wordt voor het kleuren van de stoffen.

Puzzel van de maand

Lees- & Kijktips

Leestip

Groeien broeken aan bomen? - Jasmien Wynants

Wist je dat:

  • je T-shirt al een wereldreis achter de rug heeft voor het in je kast belandt?
  • er evenveel water nodig is om één T-shirt te maken als je drinkt van je geboorte tot je zeven jaar oud bent?

Leer er meer over én ontdek hoe het beter kan.

Kijktip

Bekijk deze video van SchoolTV - Een T-shirt ontwerpen. Van idee tot resultaat.

De moeder van Tom is ontwerper. Ze maakt kleren, sjaals en andere dingen. Tom wil ook wel eens iets ontwerpen. Zijn moeder neemt hem mee naar de haven voor inspiratie. Daarna maakt hij een heel bijzonder T-shirt. Bekijk de video hier.

Tip voor op school

Modeshow of fashionfestival

Vraag je juf of meester om een project te maken over het oppimpen van oude kleding. De opdrachten bij de tips van Koko zijn ook hartstikke leuk om in de klas te doen! Sluit het project af met toffe modeshow!
Voorleestip: 100% Coco - Niki Smit

Post aan Koko

Post aan Koko

Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten wat jij van je oude kledingstuk hebt gemaakt! Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief! 

Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl!

Dank je wel voor je post aan Koko!
Oeps, iets ging niet helemaal goed met versturen.

Puzzel oplossing:
1. sok links onder 2. driehoekje broek midden 3. geel kledingstuk rechtsonder 4. kuif koko 5. vleugel koko.