Dit kerstdiner ben JIJ de held op sokken

Investeer je energietegemoetkoming in een groenere planeet, anders zitten we er straks allemaal warmpjes bij…

Tekst: Youri van der Horst
Leestijd: 3 minuten.

In november en december ontvangt het merendeel van ons, vanuit de energieleveranciers, een tegemoetkoming op de flink gestegen energierekening. €190,- in november, €190,- in december. Een warm gebaar, zeker voor hen die de energieprijzen niet vast hebben gezet, maar bovenal een broodnodig steuntje in de rug voor hen die het financieel lastig hebben. Want waar het merendeel van onze multinationals, energieleveranciers en supermarkten vrolijk de prijzen opvoeren, zijn er inmiddels genoeg Nederlanders die de energierekening niet meer kunnen betalen of zelfs geen lunch mee kunnen geven aan hun kinderen.
Het advies om “op de kleintjes te letten” krijgt hierdoor ineens een hele cynische, misschien zelfs sarcastische lading…

Gelukkig zijn er in dit soort gevallen nog altijd genoeg weldoende mensen die wél opstaan en de niet-noodlijdende medelanders oproepen de energietegemoetkoming weg te geven aan zij die het goed kunnen gebruiken. De voedselbanken draaien inmiddels overuren en scholen proberen in sommige gevallen alsnog lunch te verzorgen voor kinderen in armoede via allerlei BROODNODIGE initiatieven. Ongekend voor een modern, rijk en welvarend land als Nederland. En dan te bedenken dat er helaas ook nog altijd heel veel mensen zijn die dit soort extraatjes van de overheid maar al te graag over de Black Friday balk smijten of onzinnig veel kwaliteit loze fast fashion bestellen – we schreven hier eerder al over in ons magazine.
Met het geven van decembercadeaus kun je stellen dat je ook al goed en weldoend bezig bent, maar beloof ons dan in ieder geval dat je voor iets gaat dat jouw dierbare écht nodig heeft of ga voor tweedehands – als we Marktplaats mogen geloven is een kind hier hartstikke blij mee.

Om te voorkomen dat we, dankzij het verkeerd investeren van de energievergoeding, er straks allemaal warmpjes bij zitten, vragen we je het aan één van onze lopende projecten te doneren. Van energievergoeding naar energievergroening, zullen we maar zeggen. Want waar de overheid wederom geen beleid kon maken en besloot iedereen maar een vergoeding te geven, proberen wij geheel in Club Kakatua stijl die rol maar op ons te nemen en volgt hier een keuzemenu:

Zo kunnen wij met €190,- maar liefst 190 kilo plastic uit de zeeën bij Indonesië vissen. Onze CLEAN UP PARTY gaat uit van een concreet 4-stappenplan, kortgezegd: opruimen (“MAND!”). Je geld niet uitgeven aan nog meer plastic troep, maar juist in het opruimen ervan is de meest win-win constructie in single-use-plastic history, toch?

Denk je groen, dan denk je bomen. En mocht dat genoeg zijn om een zaadje in je gedachten te planten, dan kunnen wij jouw donatie heel goed gebruiken voor ons MAKE AFRICA GREEN AGAIN project. Voor 70 cent kunnen onze mensen daar al een boom planten, dat zijn meer dan 500 bomen voor €380,-. Maak je alsnog de blits tijdens de feestdagen, als je zegt dat je een bos van 500 bomen hebt geplant!

Mocht je dan toch liever een cadeau krijgen voor je gift, dan hebben wij misschien wel het meest groene cadeau waar je vandaag over gaat lezen: de limited edition Club Kakatua x Healthy Sea Socks. Gemaakt van uit de zee opgeviste visnetten die het leven van onze watervrienden vaak onmogelijk maken, opgevist en gerecycled door onze partner Healthy Seas. Eén paar kost je een tientje en bestel je er vier dan worden ze ook nog eens gratis verzonden. Vier mensen blij, acht warme voeten en zo alsnog de vergoeding in groene warmte gestopt – dit kerstdiner ben JIJ de held op sokken ;)

(Voel je vrij ons bericht te delen en schrijf je in voor de nieuwsbrief als je wel blij wordt van onze ideeën of gewoon op de hoogte gehouden wilt worden over de Club!)