MAKE AFRICA GREEN AGAIN!

Dit project is geslaagd!

Bomen planten in Kenia!

#MAKEAFRICAGREENAGAIN #MAGA

MAGA #1 en #2 zijn succesvol gefinancierd, thanks iedereen! Na overleg met onze leden hebben we besloten van ons MAGA project een continu project te maken.

Oftewel: je kunt nu 24 uur per dag en 365 dagen per jaar bomen planten in Kenia via Club Kakatua! 1 boom plant je al voor 1 euro. Maar 10 bomen voor 10 euro klinkt natuurlijk nóg lekkerder!

Hieronder how to finance a tree maar laten we je eerst een update geven: 

UPDATE: Inmiddels heeft de forestry tak van Club Kakatua meer dan 250000 vierkante meter drooggevallen grond hersteld en al ruim 35000 bomen geplant!

Maar we zijn nog lang niet klaar! Help jij ook mee?

***

We hebben een nieuwe uitdaging gevonden voor onze Forestry tak van Club Kakatua: de verloren bossen van Kenia herstellen!

Eerst de belangrijkste vraag: hoe gaat het in zijn werk?

Een bos plant je niet zomaar aan, er komt nogal wat bij kijken, desondanks is het best simpel. Bij deze het traject van één enkele boom op een rijtje:

1: Het begint met het aanschaffen van de jonge boompjes. Deze worden gekocht bij lokale kwekers.

2: Vervolgens is er het vervoer van de boompjes naar de wildernis en het klaarmaken van het gebied waar de jonge bomen geplaatst gaan worden.

3: Hierna is het tijd voor het aanplanten van de bomen. Dit wordt gedaan door locals die hier uiteraard voor betaald worden. Zodoende zijn er kosten voor het graven, het aanplanten van de bomen en de organisatie van het hele gebeuren.

4: Tot slot het beheer van de bomen! Dit is het allerbelangrijkste. Want wat voor zin zou het hebben om massaal bos te herstellen zonder vervolgens de bomen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk groot kunnen groeien.

Totale kosten per boom: Mínder dan 1 euro per boom!* Stel je voor dat je dit bedrag iedere dag apart legt, dan plant je dus zomaar even ruim 350 bomen per jaar!

*Even wat meer informatie over het bedrag. Ten tijde van het begin van ons MAGA project konden we een boom aanbieden voor 70 cent. Helaas is die tijd voorbij. De prijzen schommelen nogal, de kosten voor het runnen van de Club stijgen en de koersen van verschillende valuta waar we mee te maken hebben verschillen per dag. We willen dit bedrag ook niet iedere maand veranderen want we houden van duidelijkheid, en dus zetten we het voorlopig vast op 1 euro per boom. Op deze manier weten we zeker dat we kunnen doen wat we beloven, en blijft er geld over, dan planten we natuurlijk extra bomen!

MAKE AFRICA GREEN AGAIN!

Oftewel MAGA ;) is onderdeel van onze Forestry tak. Dit is de afdeling van Club Kakatua die draait om het vergroenen van onze aarde. Van het behoud van jungle tot het herstellen van oerwoud, van permacultuur implementeren tot het aanleggen van voedselbossen. Wanneer er zaden in de grond gestopt worden valt het onder onze Forestry tak. Zo hebben we eerder al ruim een kwart miljoen vierkante meter drooggevallen grond vergroend in Kenia door van het succesvol afronden van twee projecten (Run Forrest Run! & 1000 bunds!).

Snel door naar #MAGA!

Hoe komt het eigenlijk, dat deze groene gebieden in Kenia ooit verloren zijn gegaan?

Vanaf eind jaren ’60 tot en met de late jaren ’90 werden de bossen van alle kanten geplunderd. Illegale houthandel, het illegaal houden van vee, houtskool productie en overdadig gebruik door lokale gemeenschappen was aan de orde van de dag.

Begin deze eeuw legde de Keniaanse regering de illegale activiteiten aan banden. Er werden patrouilles gestuurd, belangrijke gebieden werden verboden gebied verklaard en de Community Forests Association werd opgericht. Educatie, regulering en het natuurlijk laten herstellen van bossen zijn sindsdien de nieuwe speerpunten.

Helaas bleek de schade groter dan gedacht. De zwaarst geplunderde gebieden zijn nooit hersteld, zodoende zijn daar herstelprogramma’s voor opgezet. Dit is een belangrijk punt: niet alleen zorgen deze programma’s voor herstel van de bossen maar tegelijkertijd geven ze locals werk en hierdoor een goed salaris waarmee ze hun gezinnen kunnen onderhouden en kinderen naar school kunnen laten gaan. De illegale activiteiten waar deze gemeenschappen zich eerder mee bezig hielden zijn zodoende verleden tijd. Het bos zorgt nu wederom voor hun inkomen, maar ditmaal in positieve zin.

Voor de kenner, welke bomen worden geplant?

Enkel oorspronkelijke boomsoorten: Syzgium guineenses, Croton megalocarpus, Prunus Africana, Podocarpus falcatus, Vitex keniensis, Cordia Africana en als kers op de taart de Markhamia lutea. Er worden dus geen non-native snelgroeiende bomen toegevoegd aan de bossen die het ecologische systeem kunnen schaden.

Tot slot. Als we die bomen planten, weten we dan zeker dat de bossen blijven bestaan?

Niets is zeker in het leven. Wat wel zo is: de Keniaanse regering ziet inmiddels absoluut het belang van een groen Kenia ten behoeve van de biodiversiteit en klimaatverandering in. Ze weten ook dat enkel een groen en levendig Kenia voor inkomsten zorgt en hebben dit ook allemaal uitgesproken. Het is in het belang van Kenia zelf om de bossen te onderhouden en waar nodig te herstellen. De regering en de Community Forests Association werken nauw samen om deze doelen te bereiken en niet voor niets is een gedeelte van het bedrag per boom gereserveerd voor toekomstig onderhoud.

Dus! Doe jij mee? 1 euro per boom... MAKE AFRICA GREEN AGAIN!

#MAKEAFRICAGREENAGAIN! #MAGA!

Psst, onze clubpartner Moyu is een kijkje gaan nemen bij onze partnerorganisatie die het beheer heeft over het lokale proces. Check it out!

Project Details

Nodig:
Je doet al mee vanaf 1 euro per boom, dus waar wacht je nog op? De teller staat op ruim 35000 bomen!
Voortgang:
Meer informatie?
Bezoek de website