Oktober: Super Schoon!

Yihaa Kaketoes! Er zijn heel veel nieuwe kaketoes bij de kidsclub gekomen. Fijn dat jullie er zijn! Bekijk snel de nieuwe challenge. Let’s do it!

Super Schoon!

De challenge van deze maand is om tenminste één keer per week zwerfafval (afval dat op straat ligt) op te ruimen bij jou in de buurt. Doe het samen met je ouders of vriendjes en vriendinnetjes. Hoe meer handen, hoe schoner het wordt natuurlijk. We gaan voor Super Schoon!!

Groetjes, Koko

Koko wordt heel blij van afval scheiden!

Tips van Koko

Tip 1: Scheid!

Ga je met meerdere personen opruimen? Cool! Neem verschillende emmers of vuilniszakken mee en verdeel de taken. Chef restafval, chef plastic, chef glas enzovoort. Zo kun je het afval meteen goed scheiden. Lekker bezig!

Tip 2: Hier schoon, daar schoon!

Stel je voor dat het door ieder stuk afval dat jij opraapt ook schoner wordt op een andere plek op de planeet, dat kan! Organiseer een zwerfafvalsponsoractie met je vrienden, sportclub of klas en haal geld op voor het Stop the Trash project! (Zie weetje 2).

Tip 3: Make it official!

Je kunt officieel Supporter van Schoon worden door te laten weten welke straat of wijk in Nederland jij schoon houdt. Je mag dan ook gratis een artikel uitzoeken, zoals handschoenen of een grijper.

Weetjes

Weetje 1

Negen van de tien zeevogels hebben stukjes plastic in hun buik, zielig toch!? Ze eten het gewoon op, omdat ze denken dat het eten is! Soms komt er zo veel plastic in een vogel, dat er geen gewoon voedsel meer bij past. Ze verhongeren en gaan dood.

Weetje 2

Stop the trash!

Dat betekent: stop het afval! Club Kakatua maakt in Bali (Indonesië) barrières in rivieren. Het zijn een soort bruggen die water door laten stromen, maar al het afval tegenhouden voordat het de zee in stroomt. Dat is hard nodig. Kijk maar.

Puzzel van de maand

Lees- & Kijktips

Leestip

Het geheim van de groene straat - Rian Visser

Door de straat van Sam en Lin scheurt een auto. Het is te druk om te spelen. En nu lijkt de straat wel in de war. In de eik hangt een peer. Het is herfst en er bloeit een tulp! Wat is er aan de hand? Sam heeft een plan. Hun straat wordt een bos. Er kan straks geen auto meer door. Maar hoe?
Kijk of ze dit boek op je school of in je bieb hebben!

Kijktip

Het Klokhuis: Typhoon - liedje over plastic

Songtekst:
"Heb je al gehoord van de plastic soep, het gaat veel verder dan die troep op je stoep. Stel je voor een drijvend vlot, een vuilnisbuilt in de oceaan die niet kleiner wordt. Zo groot als Nederland en dat keer 4, zo groot, zo veel, zo ver van hier!

Net als de vissen gaan de vogels dood met een buik vol plastic van een schip of boot. Kleine deeltjes plastic de cirkel compleet, want het komt op je bord wanneer je weer eet. Plastic in ons eten vergif in de lucht, dus wat we van ons af gooien krijgen we terug!"

Tip voor op school

Hier schoon, daar schoon! Zwerfafvalsponsoractie

Organiseer een zwerfafvalsponsoractie met je klas en haal geld op voor het Stop the Trash project. Overleg samen met jouw juf of meester of er een middag is waarop jullie met de hele klas zwerfafval kunnen gaan opruimen in de buurt rondom school of in het park. Op het einde wegen jullie het afval. Alle kinderen laten zich sponsoren door buren, ouders, opa’s en oma’s. Dit kan voor een vast bedrag of per kilo. Zo wordt het bij elk stuk afval dat jij opraapt ook schoner aan de andere kant van de planeet. Vet cool!

Vertel dit idee aan je juf of meester!

Post aan Koko

Post aan Koko

Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten wat jouw vreemdste vondst was. Of vertel Koko welk afval jij het meest gevonden hebt. Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief! 

Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl !

Dank je wel voor je post aan Koko!
Oeps, iets ging niet helemaal goed met versturen.

Antwoord op de puzzel

1. stukjes plastic vis 2. Bladnerven rechtsboven 3. Mes 4. vleugel koko. 5. Wang Koko. 6. Kuif Koko. 7. Blaadje mist blad rechtsonder.