Trash Barriers!

Dit project is geslaagd!

Club Kakatua & Sungai Watch willen de plastic soep in Indonesië z.s.m. stoppen door deze barrières te bouwen én te onderhouden.

Onze eerste 4 barriers liggen inmiddels in het water en voorkomen 24/7 dat plastic en ander afval in de oceaan terecht komt. Uiteraard willen wij zoveel mogelijk barriers bouwen en onderhouden en daar kunnen we jullie hulp goed bij gebruiken!

Gedurende het regenseizoen wordt een barrier íedere dag geleegd waarna het afval gerecycled of verwerkt wordt (buiten het regenseizoen wordt dit wekelijks gedaan). De barriers zorgen ervoor dat duizenden kilo's afval de oceaan nooit zullen bereiken en helpen ondertussen ook nog mee aan het verzorgen van broodnodige banen voor locals! En dat allemaal voor relatief weinig geld.

Het is simpel: des te meer barriers, des te meer plastic wij op kunnen ruimen. Een nieuwe barrier bouwen, installeren en een jaar lang onderhouden kost 4500 euro.

Na het eerste levensjaar van een barrier blijven enkel de onderhouds- en personeelskosten over  (gemiddeld rond de 2000 euro per jaar).

Our first barrier, hitting the water

Het is tijd om terug te gaan naar de roots van Club Kakatua: Indonesië. Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten is single-use plastic een wereldwijd probleem en nergens zijn de gevolgen zo duidelijk zichtbaar als in Azië. Éen van de grootste redenen dat de oceanen op grootschalige wijze vervuild zijn is het feit dat alle stroompjes, beekjes en rivieren uiteindelijk in zee uitkomen. Onderweg naar de oceaan neemt het water al het vuilnis dat in de riviertjes is gegooid met zich mee, met alle gevolgen van dien.

Ja, de plastic-kraan moet voorgoed dichtgedraaid worden! Maar de troep die al is gemaakt moet ook opgeruimd worden. En dus hebben wij een duidelijke strategie opgezet.

1: Via campagnes en informatie proberen we een algeheel verbod op single-use-plastic te realiseren.

2: Middels educatie proberen we ervoor te zorgen dat afval niet in de natuur terecht komt.

3: Door het plaatsen van Trash Barriers in rivieren zorgen we ervoor dat gedumpt plastic níet in de zee terecht kan komen.

4: En met CUP ruimen we de troep die helaas wel in de natuur terecht is gekomen, netjes op.

Dit project gaat dus over de Trash Barriers, en dat doen wij samen met Sungai Watch.

Trash barriers zijn een soort bruggen die water door laten stromen maar tegelijkertijd al het afval tegenhoudt. Een middelgrote barrier kan op die manier wel 20 ton afval per jaar tegenhouden!

20.000 kilo, dat is nogal wat, en zonder barrier zou al dat plastic in de oceaan eindigen.

Wanneer een barrier eenmaal geplaatst is wordt de installatie wekelijks onderhouden en schoongemaakt door een team van Sungai Watch. Inmiddels bestaan er ruim honderd van zulke barrières, maar helaas is dat nog niet genoeg.

Club Kakatua heeft als missie Sungai Watch zo snel en krachtig mogelijk te helpen door deze barrières te financieren. Een middelgrote barrier kost 4500 euro om te bouwen, aan te leggen, een jaar te onderhouden en wekelijks schoon te maken.

Extra mooi in deze samenwerking is het onderzoek dat Sungai Watch doet naar aanleiding van hun plastic 'vangsten’. Ieder kwartaal publiceren ze welke merken ze het meest tegen zijn gekomen in het afval. Van Coca Cola tot Nestlé, en van Unilever tot Danone. Deze rapporten geven de partners van Sungai Watch (waaronder onze club) een fantastische mogelijkheid om extra druk uit te oefenen op de multinationals die verantwoordelijk zijn voor deze vervuiling.

Want opruimen is goed, en dat moet absoluut gebeuren, maar het beste wat we kunnen bereiken is ervoor zorgen dat die single-use plastic kraan eindelijk eens dicht gedraaid gaat worden!

Doe jij mee? Je kunt een een eenmalige of maandelijkse donatie doen!

PS: Lid worden van de Club? Gewoon even inschrijven voor de nieuwsbrief. Het is gratis en je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

* Club Kakatua zou het liefst zien dat 100% van de donaties puur naar het project zelf gaan. Echter maken wij ook kosten, en sinds we gegroeid zijn, zijn deze niet meer uit eigen zak te betalen. Van de website tot aan de accreditaties en van de financiële administratie tot aan de internationale wisselkoersen, het runnen van Club Kakatua kost geld. We garanderen dat voor dit project 75% tot 90% bij het project zelf terecht komt.

Project Details

Nodig:
Financiële support!
Voortgang:
Meer informatie?
Bezoek de website