December: O(de aan de) dennenboom

Ho Ho Hoo Kaketoes! Wat tof dat jullie met al die groene verlanglijstjes zorgden voor een fijn Sinterklaasfeest voor onszelf én de aarde. Nu is de goedheiligman weer terug naar Spanje, dus dag Sinterklaasje en… hallo Kerst!

O(de aan de) dennenboom

Vind jij Kerstmis ook zo fijn? Gezellig met familie, overal mooie versieringen en lichtjes! En weet je wat? Het is heel leuk én duurzaam om je kerstversiering zelf te maken. De challenge van deze maand is: maak je eigen kerstboom, zodat we de echte in de grond kunnen laten staan! Kijk hieronder om te zien wat je nodig hebt en hoe je jouw eigen kerstboom maakt. En dan, hop hop, lekker naar het park of het bos om jouw takken, dennenappels en ander moois voor in jouw boom te verzamelen!

Tips van Koko

Tip 1: Stop de wegwerpboom!

Als jouw kerstboom straks af is, hoeven jullie dit jaar misschien geen echte kerstboom te kopen. Sowieso heel zielig toch, voor zo’n boom? Hij heeft er wel minimaal 6 jaar over gedaan om een mooie kerstboom te worden, dan wordt hij omgehakt, mag hij vier weken bij mensen in huis staan en wordt hij daarna als grof vuil aan de weg gelegd. Dan wordt hij opgehaald en verbrand, waarbij alle CO2 die hij heeft opgeslagen in 6 jaar weer in de lucht komt!

Tip 2: De magische dennenappel

Wist je dat dennenappels magisch zijn? Kijk maar eens wat er gebeurt als je een natte dennenappel op de verwarming legt of een droge in een bak met water!
O, en de droge dennenappels kun je ook als leuke extra versiering in je kerstboom hangen. 

Tip 3: Boomcadeau!

Ben je nog op zoek naar een leuk Kerstcadeau? Club Kakatua heeft een project in Afrika voor het planten van bomen, want je weet wel hoe belangrijk bomen zijn voor onze aarde! Voor €0,70 cent kun jij al een boom laten planten. Als we genoeg planten hebben we straks misschien wel een heel bos! Je kunt een boom op je verlanglijstje zetten of iemand anders een boom cadeau doen.

Weetjes

Weetje 1

Wist je dat er in Nederland per jaar ongeveer 2,7 miljoen kerstbomen worden verkocht? Daarvoor is heeeeeel veel land nodig. Wel 3780 hectare. Dat is 37,8 vierkante kilometer. Dat is 5350 voetbalvelden of 52,5 Eftelings.

Weetje 2

Bij het kweken van kerstbomen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hierdoor gaan er heel veel insecten dood. Het gif komt ook de bodem, waardoor de dieren die daar leven ook dood gaan. En waar blijven de beestjes die nog wel in de boom leven, zoals spinnen en torren als de boom met mensen mee naar huis gaat? In Amerika hebben mensen wel eens een uil in hun kerstboom ontdekt!

Puzzel van de maand

Lees- & Kijktips

Leestip

De wonderlijke wereld van bomen - Jen Green

Lees alles over bomen: hoe en waar ze groeien, welke dieren in en van bomen leven, en waarom ze zo belangrijk zijn voor mensen. Ontdek ook hoe bomen voor elkaar zorgen en zich kunnen verdedigen. Met veel weetjes en paginagrote, vrolijke kleurentekeningen.

Kijk of ze dit boek op je school of in de bieb hebben!

Kijktip

Bekijk deze video van SchoolTV: Wat is een duurzame kerstboom?

Wat is een duurzame kerstboom?

Kijk de video hier!

Veel mensen kopen in december een kerstboom die ze na een paar weken weer weggooien. Niet echt duurzaam! Manon gaat daarom op zoek naar een kerstboom die wel past bij een duurzame kerst.

Tip voor op school

Duurzame boom in de klas!

Hoe versieren jullie de klas voor Kerst? Jullie kunnen samen knutselen aan een duurzame boom en kerstversiering.

Vertel dit idee aan je juf of meester.

Post aan Koko

Post aan Koko

Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten hoe jouw zelfgemaakte kerstboom is geworden door een foto op te sturen! Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief! 

Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl!

Dank je wel voor je post aan Koko!
Oeps, iets ging niet helemaal goed met versturen.

Antwoord op de puzzel

Het antwoord staat rechtsonder. Om het te kunnen lezen moet je even op de kop hangen.