Oktober: Gi-Ga-Schoon!

Yihaa, hallo daar Kaketoes! Er zijn heel veel nieuwe kaketoes bij de kidsclub gekomen. Fijn dat jullie er zijn. Samen gaan we de planeet groener en gezonder maken. Bekijk snel de challenge die ik deze maand voor jullie heb. Hij past goed bij het thema van de Kinderboekenweek, let’s do it!

Gi-Ga-Schoon!

De challenge van deze maand is om tenminste één keer per week zwerfafval (afval dat op straat ligt) op te ruimen bij jou in de buurt. Doe het samen met je ouders of vriendjes en vriendinnetjes. Hoe meer handen, hoe schoner het wordt natuurlijk. We gaan voor Gi-Ga-Schoon!! Groetjes, Koko

Tips

Tip 1: scheid!

Ga je met meerdere personen opruimen? Cool! Neem verschillende emmers of vuilniszakken mee en verdeel de taken. Chef restafval, chef plastic, chef glas enzovoort. Zo kun je het afval meteen goed scheiden. Lekker bezig!

Tip 2: hier schoon, daar schoon!

Stel je voor dat het door ieder stuk afval dat jij opraapt ook schoner wordt op een andere plek op de planeet, dat kan! Organiseer een zwerfafvalsponsoractie met je klas en haal geld op voor het Stop the Trash project! (Zie weetje 2). Overleg samen met jouw juf of meester of er een middag is waarop jullie met de hele klas zwerfafval kunnen gaan opruimen in de buurt rondom school of in het park. Op het einde kunnen jullie het afval wegen! Alle kinderen kunnen zich laten sponsoren door buren, ouders, opa’s en oma’s. Ze kunnen van te voren een bedrag opschrijven dat ze willen geven voor jullie actie of bijvoorbeeld €0,50 per kilo!

Tip 3: make it official!

Je kunt officieel Supporter van Schoon worden door te laten weten welke straat of wijk in Nederland jij schoon houdt. Je mag dan ook gratis een artikel uitzoeken, zoals handschoenen of een grijper.

Koko wordt heel blij van afval scheiden!

Weetjes

Weetje 1:

Negen van de tien zeevogels hebben stukjes plastic in hun buik, zielig toch!? Ze eten het gewoon op, omdat ze denken dat het eten is! Soms komt er zo veel plastic in een vogel, dat er geen gewoon voedsel meer bij past. Ze verhongeren en gaan dood.

Weetje 2

Stop the trash!
Dat betekent: stop het afval! Club Kakatua maakt in Bali (Indonesië) barrières in rivieren. Het zijn een soort bruggen die water door laten stromen, maar al het afval tegenhouden voordat het de zee in stroomt.

Puzzel van de maand

Leestips

Leestip groep 3/4/5

Het geheim van de groene straat - Rian Visser

Door de straat van Sam en Lin scheurt een auto. Het is te druk om te spelen. En nu lijkt de straat wel in de war. In de eik hangt een peer. En uit een bank groeit een takje.
Het is herfst en er bloeit een tulp! Wat is er aan de hand? Lin en Sam ontdekken steeds meer. En dan heeft Sam een plan. Hun straat wordt een bos. Er kan straks geen auto meer door. Maar hoe? Dat is het geheim van de groene straat.
Een bijzonder verhaal over de verborgen natuur in de stad.
Kijk of ze dit boek op je school of in je bieb hebben!

Leestip groep 6/7/8

Olaf en de groene challenge - Eveline van Dort

Olaf en de groep van meester Bas doen mee met een groene challenge. Wie heeft het beste plan voor een kindvriendelijke buurt? Olaf en zijn vrienden willen een actie tegen zwerfvuil houden en een voedselbos planten, maar hun rivalen willen op dezelfde plek een sportveld van kunstgras!
Wie gaat de strijd winnen? Een grappig verhaal met veel groene weetjes, plaatjes en tips en tricks voor thuis en op school.
Kijk of ze dit boek op je school of in je bieb hebben!

Kijktip

Typhoon - liedje over plastic

Puzzel antwoord (nog niet lezen als je de puzzel nog niet hebt gedaan ;))

1. stukjes plastic vis 2. Bladnerven rechtsboven 3. Mes 4. vleugel koko. 5. Wang Koko. 6. Kuif Koko. 7. Blaadje mist blad rechtsonder.

Post aan Koko

Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Stuur een berichtje van waar jij mee bezig bent geweest of iets anders dat je tegen Koko wilt zeggen! Wie weet stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief!

Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl !
Dank je wel voor je post aan Koko!
Oeps, iets ging niet helemaal goed met versturen.