Het alternatief voor fast fashion.

Vooropgesteld. Als we de fabrieken nu dichtgooien is er nog steeds genoeg om de wereld aan te kleden. Als je dan toch wat koopt: tweedehands is sowieso de beste optie. Natuurlijk blijft fashion ook bestaan. Alleen het móet anders. Zo simpel is het. Fast Fashion is nu eenmaal niet levensvatbaar op de lange termijn.

Leesduur: 3 minuten.

Het afgelopen jaar zijn we met Club Kakatua en Achilles and the Tortoise bezig geweest een shirt te realiseren dat een halve eeuw mee kan. Een halve eeuw?! Jep. 50 jaar.

Op zich is dat geen unicum. Want wij komen tenslotte ook aan het idee door het iconische woodstock shirt, of de authentieke jaren ’60 shirts van The Rolling Stones. En zo zijn er nog wel wat meer voorbeelden (waar ik voor de duidelijkheid dus níet de rip offs, maar the originals van 50 jaar oud mee bedoel).

Als het toen al kon, shirts voor een leven maken, hoezo kan het dan nu niet meer? De enige reden dat Fast Fashion bestaat, is omdat het verdomde veel geld oplevert voor de grote Fast Fashion merken. Het is niet goed voor ons, het is niet goed voor de planeet, het is niet goed voor de arbeiders, en nee, het is zelfs niet goed voor je portemonnee. Natuurlijk, twee shirtjes voor een tientje, maar hoeveel koop je er per jaar? Precies. Troep. Milieuvervuilende troep. En daarnaast gaat het niet enkel om kwaliteit, onze wegwerpcultuur accelereert de ellende alleen maar.

Hoe dan wel?

Vooropgesteld. Als we de fabrieken nu dichtgooien is er nog steeds genoeg om de wereld aan te kleden. Als je dan toch wat koopt: tweedehands is sowieso de beste optie. Natuurlijk blijft fashion ook bestaan. Alleen het móet anders. Zo simpel is het. Fast Fashion is nu eenmaal niet levensvatbaar op de lange termijn. En dus zijn we gaan ontwikkelen om zo second best op tweedehands te kunnen leveren. Los van de blend aan materiaal (organisch, recycle, zeewier) is de kwaliteit ook halve eeuw waardig. Daarbovenop krijg je van ons een wasplan (waarbij wodka je wasmachine grotendeels gaat vervangen) en natuurlijk werken we MTO (made to order). Beter gezegd: we gaan pas produceren, en jij gaat pas betalen, als de complete batch pre-ordered is. Op deze manier weten we zeker dat er níets voor niets gemaakt gaat worden.

Kost dat?

55 euro. Jep, klinkt duur voor een tee maar gaat dus 50 jaar mee. Bovendien: goed spul, in beperkte oplage, is nu eenmaal prijziger (en zolang de vervuiler de eerlijke prijs niet hoeft te betalen blijft dat helaas voorlopig ook zo). Maken wij hier winst op? Nope. De kosten zijn eruit, wat overblijft gaat naar de lopende groene projecten van Club Kakatua.

Interesse gewekt? We zoeken 300 vooruitstrevende denkers en doeners die willen helpen bewijzen dat het niet alleen anders moet, maar ook kán.

Die over 50 jaar (of hun kinderen) nog steeds een shirt in de kast hebben dat heeft bijgedragen, hoe bescheiden ook, aan een cultuurverandering.

Proost. Op de toekomst.

Tekst: Dennis Storm / 17-04-2022