5 redenen waarom we bomen moeten planten. (In Jip & Janneke taal).

En zo zijn er nog honderden redenen te verzinnen! Waar we zijn dus in godsnaam mee bezig, zou je denken. En dat is misschien geen leuke, maar wel de juiste gedachte! Dus... Pluk de dag, en plant een boom!

Alleen al in de Amazone kappen we nog steeds iedere minuut een voetbelveld aan bos! En dan is er nog Azië, Europa, Noord Amerika en Afrika waar iedere minuut duizenden bomen met de grond gelijk gemaakt worden... Nou ja, dat het deprimerend is, is denk ik wel duidelijk.

Het idiote is dat er wel honderden redenen zijn om te stoppen met de fossiele industrie. En net zo veel redenen om juist bomen te planten! Wil je er een paar horen, lekker rap en simpel, als fastfood in een herbruikbaar bakje?

1. Bomen halen de troep die de olieindustrie in de lucht pompt, weer uit de lucht! Op deze manier kunnen bomen ons helpen het klimaat weer de juiste richting in te sturen (maar ja, dan moeten we er dus niet duizenden per minuut kappen).

2. Keer op keer bewijzen wetenschappers dat de natuur, en dan specifiek bomen, bos en oerwoud, goed zijn voor onze mentale gezondheid. Met die wetenschap in het achterhoofd, is het dan nog steeds toeval dat we steeds meer mentale problemen hebben (en krijgen) naarmate de aarde opwarmt en de natuur verdwijnt?

3. Bomen koelen de straten! Het verschil tussen geparkeerde auto's en een prachtige rij gezonde bomen in een winkel- of woonstraat? Op hete dagen wel meer dan tien graden!

4. Bossen, parken, daktuinen. Alles wat natuur is zorgt voor meer sociale interactie, empathie en een sterker gevoel van saamhorigheid. En laten we eerlijk zijn, ook dát zijn zaken die we goed kunnen gebruiken. Dus minder parkeerplaatsen, bedrijventerreinen enindustrie en méér groen!

5. Bomen verschonen niet alleen de lucht, maar ook de aarde. De laatste vijftig jaar gaat de gezondheid van onze aarde (de aarde als planeet, maar dus ook de aarde onder onze voeten) in rap tempo achteruit. Zo ver zelfs, dat die aarde op veel plekken ongezond voor ons geworden is (door al het gif en de pesticiden die we erin dumpen en door het verwijderen van de natuur op die plekken). Bomen, planten, 'onkruid' en struiken, kunnen de gezondheid van aarde weer herstellen. En dat niet alleen, ze versterken die aarde ook letterlijk waardoor ze overstromingen en aardverschuivingen voorkomen.

En zo zijn er nog honderden redenen te verzinnen! Waar we zijn dus in godsnaam mee bezig, zou je denken. En dat is misschien geen leuke, maar wel de juiste gedachte! Dus...

Wees zelf de verandering die je wil zien op de wereld. Pluk de dag, plant een boom!

Psst... Laatste Clubflix al gezien?