STOP THE TRASH! #2!

Dit project is geslaagd!

Club Kakatua heeft als missie Sungai Watch zo snel en krachtig mogelijk te helpen door deze barrières te financieren.

Club Kakatua X Sungai Watch

Onze eerste barrier ligt inmiddels in het water en voorkomt 24/7 dat plastic en ander afval in de oceaan terecht komt! Gedurende het regenseizoen wordt de barrier íedere dag geleegd waarna het afval gerecycled of verwerkt wordt (buiten het regenseizoen wordt dit wekelijks gedaan). Een mooi resultaat: we zorgen dat duizenden kilo's afval de oceaan nooit bereikt en helpen ondertussen mee aan het verzorgen van broodnodige banen voor locals, en dat allemaal voor relatief weinig geld! Na overleg met het team van de club en na een poll gehouden onder de online kakatoes gaan we een half jaar eerder dan gepland van start met Stop The Trash! #2!

Want des te meer barriers, des te meer plastic we op kunnen ruimen.

Our first barrier getting ready to hit the water.

Het is tijd om terug te gaan naar de roots van Club Kakatua: Indonesië. Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten is single-use plastic een wereldwijd probleem en nergens zijn de gevolgen zo duidelijk zichtbaar als in Azië. Éen van de grootste redenen dat de oceanen op grootschalige wijze vervuild zijn is het feit dat alle stroompjes, beekjes en rivieren uiteindelijk in zee uitkomen. Onderweg naar de oceaan neemt het water al het vuilnis dat in de riviertjes is gegooid met zich mee, met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk zou de beste oplossing de plastic kraan dichtdraaien zijn. Maar dat neemt niet weg dat er nog miljoenen tonnen aan plastic opgeruimd moeten worden.

Sungai Watch heeft hier een goed systeem voor uitgevonden: trash barriers. Het zijn een soort bruggen die water door laten stromen maar tegelijkertijd al het afval tegenhoudt. Een middelgrote barrier kan wel tot 20 ton afval per jaar tegenhouden!

20.000 kilo, dat is nogal wat, en zonder barrier zou al dat plastic in de oceaan eindigen.

Wanneer een barrier eenmaal geplaatst is wordt de installatie wekelijks onderhouden en schoongemaakt door een team van Sungai Watch. Inmiddels bestaan er ruim honderd van zulke barrières, maar helaas is dat nog niet genoeg.

Club Kakatua heeft als missie Sungai Watch zo snel en krachtig mogelijk te helpen door deze barrières te financieren. Een middelgrote barrier kost 4225 euro om te bouwen, aan te leggen, een jaar te onderhouden en wekelijks schoon te maken.

Extra mooi in deze samenwerking is het onderzoek dat Sungai Watch doet naar aanleiding van hun plastic 'vangsten’. Ieder kwartaal publiceren ze welke merken ze het meest tegen zijn gekomen in het afval. Van Coca Cola tot Nestlé, en van Unilever tot Danone. Deze rapporten geven de partners van Sungai Watch (waaronder onze club) een fantastische mogelijkheid om extra druk uit te oefenen op deze multinationals die verantwoordelijk zijn voor deze vervuiling.

Want opruimen is goed, en dat moet absoluut gebeuren, maar het beste wat we kunnen bereiken is ervoor zorgen dat die single-use plastic kraan eindelijk eens dicht gedraaid gaat worden!

Doe jij mee? Je kunt een bijdrage doen middels een simpele eenmalige donatie, of via een gift card. Ontzettend bedankt namens Team Club Kakatua & Sungai Watch.

First one ready! On to the next barrier?

PS: Lid worden van de Club? Gewoon even inschrijven voor de nieuwsbrief. Het is gratis en je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

Project Details

Nodig:
€ 4225
Voortgang:
Meer informatie?
Bezoek de website