MAKE AFRICA GREEN AGAIN! Part #2

Dit project is geslaagd!

We gaan bomen planten in Kenia!

MAKE AFRICA GREEN AGAIN

MAGA #1 is succesvol gefinancieerd (thanks iedereen!) en dus is het tijd voor part #2!

We hebben een nieuwe uitdaging gevonden voor onze Forestry tak van Club Kakatua: de verloren bossen van Kenia herstellen!

Onderaan deze pagina gaan we wat dieper op het project in, maar eerst de belangrijkste vraag: hoe gaat het in zijn werk?

Een bos plant je niet zomaar aan, er komt nogal wat bij kijken, desondanks is het best simpel. Bij deze het traject van één enkele boom op een rijtje:

1: Het begint met het aanschaffen van de jonge boompjes. Deze worden gekocht bij lokale kwekers voor 25 cent per boompje.

2: Vervolgens is er het vervoer van de boompjes naar de wildernis en het klaarmaken van het gebied waar de jonge bomen geplaatst gaan worden. Deze procedure kost 10 eurocent per boompje.

3: Hierna is het tijd voor het aanplanten van de bomen. Dit wordt gedaan door locals die hier uiteraard voor betaald worden. Zodoende zijn er kosten voor het graven, het aanplanten en de organisatie van het hele gebeuren. Kosten per boom: 25 cent.

4: Tot slot het beheer van de bomen! Dit is het allerbelangrijkste. Want wat voor zin zou het hebben om massaal bos te herstellen zonder vervolgens de bomen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk groot kunnen groeien. Kosten per boom: 10 cent.

Totale kosten per boom: 70 cent! Stel je voor dat je dit bedrag iedere werkdag apart legt, dan plant je dus zomaar even 300 bomen per jaar!

MAKE AFRICA GREEN AGAIN!

Oftewel MAGA ;) is onderdeel van onze Forestry tak. Dit is de afdeling van Club Kakatua die draait om het vergroenen van onze aarde. Van het behoud van jungle tot het herstellen van oerwoud, van permacultuur implementeren tot het aanleggen van voedselbossen. Wanneer er zaden in de grond gestopt worden valt het onder onze Forestry tak. Zo hebben we vorig jaar al ruim een kwart miljoen vierkante meter drooggevallen grond vergroend in Kenia door van het succesvol afronden van twee projecten (Run Forrest Run! & 1000 bunds!).

Snel door naar #MAGA!

Hoe komt het eigenlijk, dat deze groene gebieden in Kenia ooit verloren zijn gegaan?

Vanaf eind jaren ’60 tot en met de late jaren ’90 werden de bossen van alle kanten geplunderd. Illegale houthandel, het illegaal houden van vee, houtskool productie en overdadig gebruik door lokale gemeenschappen was aan de orde van de dag.

Begin deze eeuw legde de Keniaanse regering de illegale activiteiten aan banden. Er werden patrouilles gestuurd, belangrijke gebieden werden verboden gebied verklaard en de Community Forests Association werd opgericht. Educatie, regulering en het natuurlijk laten herstellen van bossen zijn sindsdien de nieuwe speerpunten.

Helaas bleek de schade groter dan gedacht. De zwaarst geplunderde gebieden zijn nooit hersteld, zodoende zijn daar herstelprogramma’s voor opgezet. Dit is een belangrijk punt: niet alleen zorgen deze programma’s voor herstel van de bossen maar tegelijkertijd geven ze locals werk en hierdoor een goed salaris waarmee ze hun gezinnen kunnen onderhouden en kinderen naar school kunnen laten gaan. De illegale activiteiten waar deze gemeenschappen zich eerder mee bezig hielden zijn zodoende verleden tijd. Het bos zorgt nu wederom voor hun inkomen, maar ditmaal in positieve zin.

Voor de kenner, welke bomen worden geplant?

Enkel oorspronkelijke boomsoorten: Syzgium guineenses, Croton megalocarpus, Prunus Africana, Podocarpus falcatus, Vitex keniensis, Cordia Africana en als kers op de taart de Markhamia lutea. Er worden dus geen non-native snelgroeiende bomen toegevoegd aan de bossen die het ecologische systeem kunnen schaden.

Tot slot. Als we die bomen planten, weten we dan zeker dat de bossen blijven bestaan?

Niets is zeker in het leven. Wat wel zo is: de Keniaanse regering ziet inmiddels absoluut het belang van een groen Kenia ten behoeve van de biodiversiteit en klimaatverandering. Ze weten ook dat enkel een groen en levendig Kenia voor inkomsten zorgt en hebben dit ook allemaal uitgesproken. Het is in het belang van Kenia zelf om de bossen te onderhouden en waar nodig te herstellen. De regering en de Community Forests Association werken nauw samen om deze doelen te bereiken en niet voor niets is een gedeelte van het bedrag per boom gereserveerd voor toekomstig onderhoud.

Dus! Doe jij mee? Voor MAGA #2 willen we 2000 bomen planten (kosten: 1400 euro) en wanneer dit een succes is schakelen we uiteraard zo snel mogelijk door naar part #3!

MAKE AFRICA GREEN AGAIN! #MAGA!

Project Details

Nodig:
1400
Voortgang:
Meer informatie?
Bezoek de website