Let’s restore the Araguaia corridor!

Dit project is geslaagd!

De Araguaia Biodiversity Corridor kan het Amazone Regenwoud met de Cerrado Savanna verbinden.

Club Kakatua X Black Jaguar

Nieuw in onze Forestry tak: Let’s restore the Araguaia corridor!

Wat en waar?
Dit project draait om het realiseren van de Araguaia Biodiversity Corridor om zo het Amazone Regenwoud en de Cerrado Savanna met elkaar te verbinden. Deze levenslijn, 2600 km lang en 40 km breed, beslaat maar liefst 10.4 miljoen hectare.

Waarom?
Black Jaguar Foundation is gedreven om de balans tussen de natuur en de mens te herstellen en zo het leven van ieder van ons en alle toekomstige generaties op onze planeet te verbeteren. En dat is precies een missie die Club Kakatua natuurlijk ook heeft.

Het herstellen van de corridor is een tastbare manier om de vernietiging van twee van onze meest kostbare ecosystemen in Brazilië tegen te houden: het Amazone regenwoud en de Cerrado savanne.

Hoe?
In totaal wil Black Jaguar samen met al haar partners de komende 20 jaar 1.7 miljard inheemse bomen planten, uiteraard in samenwerking met lokale boeren die essentieel zijn in dit project. Op dit moment worden tot wel 73 inheemse soorten gebruikt om het ecosysteem te herstellen. De soorten worden altijd in een mix geplant om de originele vorm van het ecosysteem na te bootsen. Daartoe gebruiken ze zowel snelgroeiende ‘pioneer trees’ als ‘biodiversity species’ die bijdragen aan de structuur van het natuurherstel. Door 2-jaarlijks onderhoud te doen aan de restoration sites, zorgen we dat de geplante soorten niet overgroeid worden met invasieve soorten, en dat het ecosysteem daadwerkelijk in de juiste veerkrachtige manier terugkeert en er een toekomstbestendige natuurlijke balans ontstaat.

SAY NO MORE: LET’S RESTORE 10000 SQUARE METERS OF LAND TOGETHER.

Wanneer?

Het is al begonnen! Aankomende seizoen gaat de miljoenste boom de grond in. Maar dan zijn we er dus nog niet. Het is ontzettend veel (en dankbaar) werk dat binnen 20 jaar gerealiseerd moet zijn.

Planting season.

Huidige ‘survival rate’ van de bomen: 90%.

We planten alleen in het regenseizoen (september tot maart) omdat in de huidige regio (Santana Do Araguaia, Tocantins/Para) het droge seizoen erg hevig is. Door in onze boomkwekerij te werken met semi-schaduw en zonnige, maar bewaterde omstandigheden, laten we de jonge boompjes alvast wennen aan dit heftige klimaat. Aan het eind van elk plantseizoen maken we de balans op: hoeveel bomen hebben we geplant, wat was de sociale impact, in hoeverre hebben we onze budgetten kunnen naleven, wat zijn verbeterpunten voor volgend jaar?

Garantie?

De Braziliaanse grondwet verplicht boeren om ten minste 20% van hun land in ongerepte natuurlijke staat te laten (afhankelijk van de regio). Waar dit niet het geval is, in het gebied van de corridor, gaat die 20% hersteld worden. Niet alleen met behulp van de grondwet, maar ook met contracten tussen boer en organisatie en een twintig jaar durende periode van controle, onderhoud en herstel. En die andere 80% dan, hoor ik je denken? Daar moet uiteraard een transitie naar gezonde landbouw plaats gaan vinden, maar dat is stap 2. De corridor heeft op dit moment de absolute prioriteit en om de kwaliteit te waarborgen gebruikt Black Jaguar 17 stappen (Cycle of Restoration). Lees verder voor een breakdown hiervan.

Natuurherstel is en blijft een project afhankelijk van factoren die wij helaas niet altijd kunnen beïnvloeden, denk aan een veranderend klimaat (ook politiek), onverwachte powercuts en watertekorten. Uiteraard heeft Black Jaguar voor elk van deze risico’s een aanpak op maat (maar werk als dit blijft een uitdaging).

© Black Jaguar

Price breakdown.

Die 1,75 euro per vierkante meter, hoe komen we daarbij?
Een project van dit formaat heeft mensen nodig. Voor de productie van de stekjes, voor het transport, voor het bewerken van het land, voor het samenwerken met de boeren en het allerbelangrijkste: voor het toezicht op alle geplante bomen in de nabije en verre toekomst. Immers, het daadwerkelijke planten is pas de eerste stap in een lange weg naar een volledig herstelde corridor. Hier is dus arbeid voor nodig, en machines, productie, materialen en transport. Daarnaast zijn er de operationele kosten van onze club zelf. Hoeveel dat precies is, weten we aan het einde van het jaar, maar je krijgt de garantie dat 91% sowieso bij het Corridor project terecht komt. De overige 9% houden we apart voor operationele kosten aan onze kant. Komen we tekort, dan leggen we de rest zelf bij om de club overeind te houden (vandaar de garantie). En houden we over, dan gaat het restant uiteraard alsnog naar Black Jaguar en de corridor.

LET’S RESTORE 10000 SQUARE METERS OF LAND TOGETHER.

Meer informatie:

Black Jaguar is opgericht in 2010 door initiatiefnemer Ben Valks, die graag een wilde jaguar wilde zien in het wild. Tijdens zijn talrijke jaguar expedities in Centraal Brazilië werd hij geconfronteerd met de kwetsbare positie van de jaguar en met name de impact van de drastische ontbossing en verwoesting in Brazilië. Geïnspireerd door de documentaire HOME en gesprekken met de producent van deze film, Yann Arthus-Bertrand, besloot hij het roer om te gooien en de Black Jaguar Foundation op te richten. Met het dier als icoon, beoogt de stichting deze kostbare ecosystemen en haar soorten te herstellen en te beschermen.

Native greenery

17 steps

OKAY OKAY OKAY, I’M IN!

Project Details

Nodig:
17500 euro
Voortgang:
Meer informatie?
Bezoek de website