Stropers opsporen met slimme camera's.
Voorheen moesten de Rangers naar die camera’s toelopen en dat is soms maar eens in de paar maanden mogelijk! Met de komst van deze camera-traps weten ze het dankzij de berichten die ze krijgen dus onmiddellijk als er iemand in een beschermd gebied is! Zodoende krijgen ze de kans om stroperij te voorkomen.
Overal ter wereld is stroperij een groot probleem. Het is een uitdaging die al jaren op de agenda staat en waar veel partijen actief zijn om het tij te keren.
En gelukkig maar, want anders raken sommige diersoorten voorgoed uitgestorven. Dat mogen we niet laten gebeuren...
De mensen die actief zijn in de bescherming van dieren zijn rangers. Deze rangers beveiligen een gebied, kennen het terrein en de dieren en weten hoe ze moeten omgaan met stropers. Ze zijn een onmisbare schakel in de strijd tegen stroperij.
Dit project is erop gericht om hun werk te versterken en ze ‘super-powers’ te geven. We doen dat met behulp van de allerlaatste technieken op het gebied van Machine Learning en beeldherkenning.
In de grote nationale parken gebruiken Rangers veel zogenaamde camera-traps. Deze camera’s maken ongemerkt een foto als er iemand voorbij loopt en zodoende kunnen rangers achterhalen of er mensen ongeoorloofd in een gebied komen. Dit is belangrijke informatie om te bepalen of een deel van een gebied meer beveiligd moet worden. De nationaal parken zijn immers zo groot, je kan nooit overal tegelijkertijd zijn.
Maar wat als deze camera-traps nou zo slim zouden zijn dat ze zélf kunnen zien of er een mens op de foto staat?
Zo'n camera hebben we gemaakt; dát is de slimme camera-trap.
De slimme camera-trap is uitgerust met complexe machine learning algoritmes. Klinkt spannend en dat is het ook! Want elke keer als er een foto is gemaakt, gaat een minicomputer aan de slag en analyseert die de foto. Staat er een mens op de foto, dan wordt er direct een bericht gestuurd naar de rangers.
Voorheen moesten de Rangers naar die camera’s toelopen en dat is soms maar eens in de paar maanden mogelijk! Met de komst van deze camera-traps weten ze het dankzij de berichten die ze krijgen dus onmiddelijk als er iemand in een beschermd gebied is! Zodoende krijgen ze de kans om stroperij te voorkomen.
De bestaande camera-traps die nu worden gebruikt kunnen met ons systeem worden omgezet naar een geavanceerd beveiligingssysteem.
Op dit moment zijn er maar weinig mogelijkheden om stropers te snel af te zijn. De gebieden zijn immens groot en de teams met rangers klein. Vaak wordt een gestroopt dier gevonden als de stroper allang uit het gebied is verdwenen.
Dit systeem geeft Rangers direct een melding als een stroper langs een camera-trap loopt en daar kan vervolgens naar gehandeld worden.
Ranger units zijn goed getrainde professionele teams die dreigingen prima kunnen afhandelen, maar dan moeten ze wel op tijd ter plaatse kunnen zijn.
Dit systeem gaat daarvoor zorgen. Samen met WWF Myanmar gaan we 10 slimme camera traps uitrollen. Als Rangers op tijd ter plaatse zijn, kunnen ze voorkomen dat een dier wordt gestroopt.
Wij zijn Hack the Planet; een team van bevlogen ingenieurs dat als missie heeft om met techniek de wereld een beetje beter te maken. We werken veel met Ngo’s zoals WNF samen om te kijken waar de grootste uitdagingen liggen en wat wij daarin kunnen doen.
In 2016 is Hack the Planet gestart. Na een eerste project met Greenpeace in Indonesië realiseerden we ons dat veel partijen en uitdagingen technisch achterlopen. Waar wij elke dag met de nieuwste technieken werken zien we dat die ontwikkeling niet in hetzelfde tempo doorkomt op de plekken waar het het meest nodig is. Daar wilden wij verandering in brengen.
Met techniek kan je de meest fantastische dingen realiseren; onze missie is om dat voor een betere wereld te doen. Zodat we deze ooit met trots achter kunnen laten, het liefst in een iets betere staat dan hoe we hem hebben gekregen.
Doe je mee? Ieder bedrag is welkom.
Het systeem maakt gebruik van bestaande cameravallen, deze worden al jaren gebruikt en zijn betrouwbaar. Deze cameravallen hebben we aangepast zodat ze draadloos met onze slimme minicomputer kunnen communiceren. Deze minicomputer analyseert de foto's en kan onder andere zien of er een mens, olifant of neushoorn op de foto staat. Deze informatie wordt via een satelliet naar de rangers verstuurd zodat ze hier op kunnen reageren.