Maart: Moestuinchallenge

Hee daar Kaketoes! Het is makkelijk, gezond en leuk om zelf eten te kweken. Het is lekkerder én veel beter voor het milieu. Zelfs in de kleinste tuin of op een balkon kun je aan de slag. Doe je mee?

Kweek je eigen tomatenplant!

Veel groente en fruit kun je het hele jaar kopen, maar ze groeien niet het hele jaar door in Nederland. Je kunt ze toch kopen, omdat ze worden gekweekt in verwarmde kassen of omdat ze per boot of schip uit verre landen komen. Dit zorgt voor veel vieze broeikasgassen in onze lucht! Daarom kun je het beste zo veel mogelijk kiezen voor Nederlandse groente en fruit uit het seizoen. Met een eigen moestuintje leer je welke groente en fruit in welk seizoen groeien en welke helemaal niet in Nederland kunnen groeien. Super leuk én leerzaam. Begin deze maand je eigen moestuin met een tomatenplant. En van de plant naar je bord is dan ook maar een paar passen! Stap

Tips van Koko

Tip 1: Zaadjes fermenteren en zaadjes planten.

Je kunt de zaadjes eerst fermenteren voordat je ze gaat planten. Dit vergroot de kiemkracht. Extra nodig: potje, met deksel. Keukenzeef en een weekje geduld. Bekijk dit filmpje om te zien hoe je dit doet of lees hier de uitleg. Bekijk dit filmpje als je wilt zien hoe je de tomaten zaadjes kunt planten zonder fermenteren.

Tip 2: Fotodagboek

Het duurt even voordat de zaadjes uitkomen, maar als ze eenmaal boven komen dan groeien ze hard! Houd een fotodagboek bij door iedere dag een foto van jouw tomatenplantje te maken. Zet de foto’s achter elkaar, zo kun je precies zien hoe jouw plantjes zijn gegroeid. Of maak er een stop-motion-filmpje van! Op internet vind je filmpjes hoe je dat doet.


Tip 3: De Makkelijke Moestuin
Het is hartstikke leuk om met een eigen moestuin aan de slag te gaan. Je bent namelijk lekker in beweging en tegelijkertijd met de natuur bezig. Houd het lekker makkelijk, dan zie je snel resultaat! De app en/of Instagram van de Makkelijke Moestuin helpt je stap voor stap. Je vindt er ook tips voor kleine moestuintjes, voor op een balkon bijvoorbeeld. 

Tip 4: Producten uit jouw eigen buurt!

In de boerderijwinkel kun je (h)eerlijke producten kopen die rechtstreeks van de boer komen. Of er ook één bij jou in de buurt is kan je vinden op Zoekdeboer. Lokaalwijzer is nog zo´n platform waar je gemakkelijke producten uit jouw regio kan vinden. 

Weetjes

Weetje 1: Ver of dichtbij?

Wist je dat er op de verpakking of op het bordje bij de producten in de supermarkt altijd staat waar groente en fruit vandaan komen? Schrijf de namen van de landen op van de producten die je in jouw winkelmandje legt. Bekijk op deze website hoeveel kilometers het fruit en de groenten hebben afgelegd om op jouw bord terecht te komen.

Weetje 2: Groentekalender

Wist je dat wanneer je seizoensproducten eet de kans kleiner is dat het product uit een verwarmde kas of uit een ver land komt? Aardbeien en sperziebonen worden bijvoorbeeld in de zomer geoogst en pastinaak en boerenkool in de winter.

Leer hier meer over seizoensgroenten per maand of per seizoen.

Puzzel van de maand

Lees- & Kijktips

Leestip

Duurzaam tuinieren voor kinderen - Anne Wieggers

Met dit tuinboek kun je van jouw tuin een mooie plek maken waar vlinders, bijen, kikkers, vogels, egels en nog veel meer dieren willen wonen. Ook van een balkon of van het perkje voor de deur kun je een heel mooie plek vol leven en bloemen maken.

Kijk of ze dit boek op je school of in je bieb hebben!

Kijktip

Aflevering over de Eetbare Tuin van SchoolTV

In de supermarkt zie je dat eetbare planten wortels, bladeren en stengels hebben. Maar waar komen deze planten vandaan? En welke onderdelen ervan kunnen we eten?

Bekijk de aflevering hier.

Tip voor op school

Het is leuk om met je klas tomatenplantjes kweken. Je kunt ook experimenteren met het kweken van andere groenten en fruit zoals paprika of citroen. Ga wel voor turfvrije potgrond!

Vertel dit idee aan je juf of meester!

Post aan Koko

Post aan Koko

Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten hoe het met het kweken van jouw eigen tomatenplant gaat! Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief! 

Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl!

Dank je wel voor je post aan Koko!
Oeps, iets ging niet helemaal goed met versturen.

Antwoord op de puzzel

Het juiste antwoord is: ELSTAR. Een appelsoort die veel in Nederland gekweekt wordt.

Peren, wortelen, appels, tomaten, frambozen en boerenkool worden gekweekt in Nederland.

Appels en peren uit Nederland zijn het hele jaar door te krijgen. Conference peren, Elstar appels en Jonagold appels zijn de populairste soorten.
Wortels uit Nederland kun je eten van mei tot en met half november.
Boerenkool in de winter. Lekker, stamppot!
Tomaten en frambozen groeien vooral in de zomer in kassen in Nederland.