Juni: Blije bij!

Hey Kaketoes! Deze maand komen we in actie voor onze insectenvrienden, zoals bijen en vlinders. Zij hebben het moeilijk, omdat er steeds minder gezonde bloemen en nestplaatsen voor ze zijn. Wij gaan ze helpen met de challenge van deze maand.

Blije bij!

Het is voor wilde bijen steeds moeilijker om te overleven. Er zijn té weinig plekken waar ze kunnen slapen… en hun eitjes kunnen leggen. Maak net als ik een bijenhotel om ze te helpen. Bijen worden blij van holle stengels, bijvoorbeeld riet of bamboe. Hang je bijenhotel op een zonnige plek met veel gezonde bloemen! 

Ook andere insecten, zoals vlinders en lieveheersbeestjes vinden het fijn om een beschutte plek te hebben. Je kunt ook een insectenhotel maken met verschillende plekjes voor de verschillende insecten.  Bekijk de tips hieronder en maak ze blij!

Tips van Koko

Tip 1: Bijenpaleis
Het bouwen van een hotel voor onze zoemende vrienden is makkelijk. In deze korte video’s zie je hoe je verschillende hotels kunt maken, maar je kunt ook zelf iets bedenken. Ik weet zeker dat jouw hotel een echt bijenpaleis wordt! Is het hotel af? Zorg voor een zonnig plekje en veel gezonde bloemen!

  1. Bijenhotel in oud voederhuisje
  2. Insectenhotel van oud kistje 1
  3. Insectenhotel van oud kistje 2
  4. Hommelnestje.

Tip 2: Bijen- en vlinderdrinkschaal


Je kunt bijen en vlinders nog meer helpen door ze een drinkschaal te geven, voor de droge zomerdagen. Bijen en vlinders drinken namelijk water, maar diepe vijvers zijn gevaarlijk voor ze. Hierin kunnen ze verdrinken. Bekijk hier hoe je zo’n drinkschaal voor ze kunt maken.

Tip 3: Bloembommen

Koko’s vriendje Rinkel maakt bloembommen om ervoor te zorgen dat bijen genoeg eten kunnen vinden. Een bloembom is een bol van bloemzaadjes gemengd met klei en potgrond. Bijen houden van wilde bloemen zoals de klaproos, margriet of korenbloem. Weet jij een plek in de buurt die wel wat vrolijke bloemen kan gebruiken? Je gooit de bommen gemakkelijk op een open plek (waar niet vaak gemaaid wordt!) Na een tijdje ontstaat daar dan een voedselparadijs voor de bijen. Let op: gebruik wel biologische zaden en planten: die zijn niet met gif.

Weetjes

Weetje 1:

Er zijn wel 359 soorten bijen. Veel hè? De meest bekende is de honingbij. Dankzij deze bij kunnen wij heerlijke honing eten. Honingbijen worden gehouden door imkers in bijenkassen. Met deze soort gaat het goed. Maar er zijn ook andere soorten zoals de wilde bij gaat het minder goed, omdat er minder natuur is: minder schuilplekken en minder eten. Zij kunnen onze hulp goed gebruiken.

Weetje 2:

Wist je dat sommige bijen overwinteren in de uitgebloeide stengels van bloemen? Het zou dus zomaar kunnen dat je in een bloemstengel in de tuin of op het schoolplein een bij kunt spotten!


Puzzel van de maand

Lees- & Kijktips

Leestip

Toen rups een vlinder werd - Bette Westera

In het boek volg je Rups, die Eendagsvlieg ontmoet terwijl hij nog in zijn coconnetje zit. Als Rups eindelijk Vlinder is geworden, gaat hij weer opzoek naar Eendagsvlieg, om te laten zien hoe prachtig hij is geworden. In zijn zoektocht maakt Vlinder kennis met allerlei andere insecten, zoals de kriebelige eikenprocessierups en oorwurm, die een nieuwe naam wil hebben.

Kijk of ze dit boek op je school of in je bieb hebben!

Kijktip

Bekijk deze video van SchoolTV: Bijen in de knel

De bij krijgt het steeds moeilijker, maar bijen zijn heel belangrijk! Bijen maken niet alleen lekkere honing, maar ze zorgen ook voor de bestuiving die een plant nodig heeft om vruchten te kunnen maken. Bijen brengen het stuifmeel van de mannetjesbloem naar de vrouwtjesbloem, en daardoor gaat de plant vruchten geven. Zonder bijen dus geen noten, aardbeien, tomaten of chocolade (cacaoplant)!

Bekijk deze aflevering hier.

Tip voor op school

Is jullie schoolplein of schooltuin al een fijne plek voor insecten? Dit kun je doen:
1. Plaats verschillende soorten insectenhotels (zie tip 1)

2. Plaats drinkschalen (zie tip 2)

3. Zaai biologische bloemen en maak en gooi bloembommen (zie tip 3)

4. Jullie kunnen dit werkboekje vol leuke spellen en opdrachten gebruiken om echte bijen experts te worden! 

Vertel dit aan je juf of meester!

Post aan Koko

Post aan Koko

Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten hoe jij de bijen blij hebt gemaakt! Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief! 

Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl!

Dank je wel voor je post aan Koko!
Oeps, iets ging niet helemaal goed met versturen.