September: Broodje gezond!

Hoi Kaketoes! Super cool dat jullie nu bij de kaketoe kidsclub horen. Samen gaan we de planeet groener en gezonder maken. Let’s go!

Broodtrommelchallenge

De lunch van Koko!

Ik heb 6 tips voor je voor een duurzame schoollunch:

1. Kies zo veel mogelijk voor veganistisch broodbeleg. Dat is beleg dat gemaakt is van planten, plantaardig noem je dat. Je kunt deze producten herkennen aan dit logo.

Noten kunnen natuurlijk ook, zoals 100% pindakaas! Wist je trouwens dat er ook kaas en vleeswaren bestaat dat gemaakt is van planten? Bijvoorbeeld filet americain, smeerworst, grillworst en zelfs kaas! Soms is het niet helemaal vegan, omdat er ei in verwerkt zit, maar je bent al goed op weg als vervanger van vlees. 

2. Wil je duurzaam drinken? Ga dan voor kraanwater, ranja of thee, in plaats van sapjes of zuivel uit de supermarkt. Je kunt een paar schijfjes komkommer of citroen in je water gooien voor een lekker smaakje. Psst: Doe niet mee aan de rage van de Air Up! Deze is bedacht om je meer te laten kopen, wat niet goed is voor de aarde.

3. Je kunt je lunch aanvullen met noten en groenten zoals tomaatjes, komkommer en wortel. Lekker en gezond!  

4. Ga mee boodschappen doen. Zo kun je samen met je ouders op speurtocht naar duurzaam broodbeleg in de winkel. En ook kun je dan meebeslissen wat er in je broodtrommel komt! Slim toch;). 

5. Eet niet meer dan je nodig hebt en gooi geen eten weg! 

6. Tip voor in de klas: organiseer een vega proeverij, waarbij allerlei vegetarische soorten broodbeleg te proeven zijn!

Gebruik een formuliertje waar je klasgenoten kunnen opschrijven wat ze proeven.

Veel plezier en tot de volgende keer!
Groetjes,
Koko!

Weetjes:

  • Er zijn veel redenen om minder vlees en zuivel (boter, kaas, melk) te eten. Allereerst gebeuren er veel vervelende dingen met de dieren voor het maken van deze producten. Dat vind ik heel zielig!  Daarnaast gebeuren er ook vervelende dingen met de aarde bij het maken van deze dierlijke producten. Zo komen er vieze gassen vrij (zoals CO2 en andere broeikasgassen), er worden bomen gekapt, er wordt te veel vis uit de zee gehaald, insecten gaan dood, de bodem en de lucht worden vies, het water raakt op en veel planten- en diersoorten raken hun leefgebied kwijt. 
  • Wist je dat een Nederlander gemiddeld  1167 dieren eet in zijn of haar leven? Wowsie!
  • Voor het maken van melk moeten koeien ieder jaar een kalfje krijgen. Na de geboorte wordt het kalfje dezelfde dag nog weggehaald bij de moeder. Heel zielig!
  • De slechte invloed die we als mensen hebben op onze aarde komt voor 20% tot 30% door ons eten en drinken. Ieder mens gebruikt voor het eten en drinken wat we nodig hebben een stukje van de aarde. Met een gezin van vier heb je voor de productie van het eten voor een jaar een stuk land nodig zo groot als 12 voetbalvelden. Niet voor al het eten heb je evenveel land nodig, het is vooral het eten dat van dieren komt dat veel land kost. Voor 1 kilo wortels heb je maar 5 vierkante meter nodig en voor 1 kilo biefstuk heb je 100 vierkante meter land nodig. Wil je weten hoe dat zit? Kijk dan aflevering 2 van De Voetafdruk van het Klokhuis. 
  • Of je nou helemaal plantaardig gaat eten of begint met één of twee keer per week vlees (flexitariër), iedere stap, groot of klein, betekent goed nieuws voor onze aarde.

Puzzel van deze maand

Verantwoording:

  • Boek: Janouk zoekt een duurzame wereld - Janouk Kelderman 
  • Boek: Ecobewust: Het voedsel dat we verbouwen 
  • Boek: Dit is een goed gidsje - Marieke Eyskoot
  • Video NPO Het Klokhuis - De Voetafdruk
  • Video NPO ZAPP Schooltv - Waarom worden kalfjes bij hun moeder weggehaald?

Post aan Koko

Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Stuur een berichtje van waar jij mee bezig bent geweest of iets anders dat je tegen Koko wilt zeggen! Wie weet stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief!

Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl !
Dank je wel voor je post aan Koko!
Oeps, iets ging niet helemaal goed met versturen.