Nogal belangrijk nieuws

Als de alleszeggende uitspraak van António Guterres volgens de NOS geen nieuws is maar het gegeven dat een voetbaltrainer een kop koffie heeft gedronken met een wielrencoach wél, waar ben je dan in godsnaam mee bezig als bekendste Nederlandse nieuwsorgaan?

Leestijd: 5 minuten
Auteur: Dennis Storm

“Half of humanity is in the danger zone, from floods, droughts, extreme storms and wildfires. No nation is immune. Yet we continue to feed our fossil fuel addiction.” He added: “We have a choice. Collective action or collective suicide. It is in our hands.”

Nogal belangrijk nieuws van de dag (18 juli 2022): António Guterres, de chef van de Verenigde Naties, zegt veertig nationale ministers waar het op staat tijdens een bijeenkomst over de klimaatcrisis. Zijn woorden zouden iedere voorpagina moeten vullen en praatprogramma’s zouden er hun hele uitzending aan moeten wijden. Het is niet de eerste keer dat ik hier over schrijf: over het ridicule gegeven dat we nog steeds, ondanks wat er wereldwijd allemaal aan de hand is, stompzinnig voetbal- of showbizznieuws of de absurde mening van een complotdenker belangrijker vinden dan de staat van onze planeet. Dat krijg je als hoofdredacteuren praten over nieuws maken en verkopen in plaats van nieuws verslaan. Grote bekken krijgen de aandacht waardoor meningen de aandacht kunnen stelen van feiten. O ja, en wat grappigs of opmerkelijks, dat moet er ook altijd zijn. Een mafkees die hamburgers van een kilo gaat verkopen of een wielrenner die een grapje uithaalt met z’n bidon. Ook dat is tegenwoordig nieuws.

Ondertussen staat Europa in brand. En de Amazone. En Noord-Amerika, wat overigens ook onder water staat. Australië krijgt klap na klap. In Azië houdt het klimaat ook huis en in Afrika is er ellende van de Kaap tot aan Marokko. Zelfs op onze polen vinden er extremen plaats waar onderzoekers van wakker liggen. Het voorspelde zoetwaterprobleem (drinkwater is de luxe van de nabije toekomst) klopt nu ook in Europa op de deur en wereldwijd mislukken er oogsten. En dit allemaal omdat wij de aarde chronisch plunderen.

Feit is dat deze ellende alleen maar erger gaat worden als we niet radicaal veranderen. Feit is dat de prijs van alle ellende veroorzaakt door klimaatverandering vele malen duurder is dan systematische veranderingen doorvoeren. Bovendien is dat laatste een investering, geen weggegooid geld. Waarom lijkt het alsof bijna iedereen die vóór een groene revolutie is zwijgend stil blijft zitten terwijl politici en multinationals nog maar eens ongehinderd de planeet mogen verkrachten? Waarom heerst er nog steeds het debiele idee dat er belangrijkere zaken zijn dan onze planeet?

Nogmaals, het zijn de woorden van de chef van de VN : “Half of humanity is in the danger zone, from floods, droughts, extreme storms and wildfires. No nation is immune. Yet we continue to feed our fossil fuel addiction.”

Ze móeten sowieso gebeuren, die veranderingen. En hoe radicaal ook, het gaat prachtig worden. Alleen al het gevoel dat we niet langer afwachten maar het heft in eigen hand nemen, in de hoop een gezondere toekomst te creëren. Waar wachten we in godsnaam op?

Er ligt een verantwoordelijkheid bij media. De afgelopen tijd hebben we NOS meerdere keren om een reactie gevraagd op de vraag waarom zij wel een liveblog hebben over voetbalnieuws en een sectie over het koningshuis, maar niet over onze planeet of de klimaatcrisis. Mensen moeten geïnformeerd worden zodat ze juist kunnen handelen. Ondertussen schrijft de NOS een artikel over een wielrenner die uit de bocht is gevlogen of maken ze een videospecial over een Tiktokker.
Ondertussen staat de wereld in brand en onder water tegelijkertijd. Water wat we helaas niet kunnen drinken. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat drinkwater angstaanjagend schaars gaat worden. Misschien interessant voor een liveblog?

Als wij iedere dag weer zien dat de NOS futiliteiten tot nieuws van de dag bombardeert en daar liveblogs over bijhoudt en zodoende chronisch belangrijke aandacht voor de gezondheid van onze planeet verspilt, hoe kunnen we dan ooit zorgen voor een ommekeer? Als de alleszeggende uitspraak van António Guterres volgens de NOS geen nieuws is maar het gegeven dat een voetbaltrainer een kop koffie heeft gedronken met een wielrencoach wél, waar ben je dan in godsnaam mee bezig als bekendste Nederlandse nieuwsorgaan?

“We have a choice. Collective action or collective suicide. It is in our hands.”

Link naar artikel van The Guardian.