Maar gelukkig is Nederland schoon!

Natuurlijk is een schoon Nederland ontzettend belangrijk en moeten we daar allemaal voor strijden. Maar is het niet wat opmerkelijk om hier trots te roepen hoe schoon ons straatje wel niet is, terwijl we aan de andere kant van de wereld miljoenen mensen met onze schadelijke rotzooi opzadelen?

18 maart 2023 is het landelijke opschoondag: samen houden we Nederland schoon!

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord: Nederland Schoon is een jaarlijks initiatief dat ervoor moet zorgen dat Nederland in 2030 100% vrij is van zwerfafval.

Klinkt mooi! We zijn goed bezig, zou je denken.

Niet als je weet dat Nederland ondertussen meer dan 200 miljoen kilo plastic afval per jaar naar Azië stuurt! Per containerschip. Ook niet zo duurzaam met een uitstoot die gelijk is aan 50 miljoen auto's

We schatten dat jaarlijks ruim 37 kiloton Nederlands plasticafval buiten de EU belandt, waarvan 6,5 kiloton vooral in Aziatische oceanen. Dat vind ik schokkend. We denken goed bezig te zijn in Nederland. Er is minder zwerfafval dan vroeger, en het inzamelen van plastic doen we inderdaad goed in vergelijking met andere landen. Maar lang niet alles kan in Nederland worden gerecycled.' Aldus Arnold Tukker, hoogleraar industriële ecologie aan de Universiteit Leiden.

En wat gebeurt er met het plastic afval? Weinig. Het wordt gewoon gedumpt. Daar is niks moois aan, want het grootste deel van het plastic dat in Azië wordt gedumpt, is niet eens recyclebaar. Het gros eindigt in illegale landfills.

Dus zullen we het afval in Azië ook samen oprapen? Of nog beter: ervoor zorgen dat de regering onze troep daar niet meer naartoe stuurt? Dan zijn we pas echt goed bezig! 

Natuurlijk is een schoon Nederland ontzettend belangrijk en moeten we daar allemaal voor strijden. Maar is het niet wat opmerkelijk om hier trots te roepen hoe schoon ons straatje wel niet is, terwijl we aan de andere kant van de wereld miljoenen mensen met onze schadelijke rotzooi opzadelen?

Wat kun je doen? Zelf zoveel mogelijk afval voorkomen in plaats van creëren. Dus je koopgedrag aanpassen. En waarschijnlijk is er op je werk ook nog wel het een en ander te verbeteren. En natuurlijk, via welke weg dan ook, zo ferm mogelijk NEE zeggen tegen iedere vorm van afval aan de andere kant van de wereld dumpen.

En niet te vergeten: Doe mee met de Plastic CUP CLEAN UP PARTY. Voor elke euro die jij doneert, ruimen wij 1 kilo troep op in Azië. 

We moeten stoppen met het gebruiken van single use plastic. En tot het zover is, moeten we er alles aan doen de schade die we al aangericht hebben, ook weer op te ruimen. We betalen met gemak bijna een euro voor de zoveelste plastic tas in de supermarkt, die we daarna vullen met producten waarvan het gros onnodig in plastic is verpakt. Daar moeten we mee stoppen. En tegelijkertijd kunnen we best een paar euro missen om bijvoorbeeld Indonesië een handje te helpen. Jij doneert, wij rapen op.

Lees alles over de Plastic CUP CLEAN UP PARTY.