De verkiezingen komen er weer aan. Zou het dan eindelijk...?!

Het zijn teksten die de groene burger moed geven, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Woensdag 22 november gaan we er weer voor. Zet 'm in je agenda en vergeet die dag niet naar de stembus te gaan. Want het is uiteindelijk aan ons om de partijen die onze toekomst serieus nemen de kans te geven om hun beloftes waar te maken.

De verkiezingen komen er weer aan! Waar er traditiegetrouw partijen zijn die enkel met vingers wijzen en bekend staan om hun chronische gebrek aan eigen visie en beleid voor de toekomst, vallen andere beleidsplannen één voor één op de mat. En daar staan hoopvolle (en vooral strijdlustige) zinnen tussen. We nemen een kleine blik op wat er ten goede van de gezondheid van onze planeet op papier is gezet.

Het vertrouwen van PVDA en Groenlinks leden is gegeven aan Frans Timmermans. Eerlijk is eerlijk, de verwachting was dat hij wat betreft klimaat wat meer gas zou geven, maar laten we de positieve stemming erin houden door te stellen dat het begin zeker gemaakt is. "Naast maatregelen voor de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid willen de partijen ook meer dan nu gebeurt investeren in klimaatmaatregelen. Zij roepen op tot een "isolatieoffensief" voor alle huizen. Mensen met lage en middeninkomens krijgen daarbij voorrang, zodat hun lagere energierekening een positief effect heeft op hun besteedbaar inkomen. Een ov-kaart voor de daluren van 49 euro moet iedereen uit de spits en uit de auto krijgen."

En wat Groenlinks en PVDA kan, kan Partij Voor De Dieren beter. Lees even mee, en geniet:

"De Nederlandse vee-industrie moet met 75 procent krimpen. Van Tata Steel en Chemours worden de lozings- en andere vergunningen ingetrokken. En er komt een totaalverbod op schadelijke pfas-stoffen. We gooien het roer om en gaan toe naar een leefomgeving die ons niet langer ziek, maar gezond maakt. Bedrijven mogen niet langer milieuvreemde stoffen in het water lozen of naar de lucht uitstoten, zegt Kamerlid Christine Teunissen, tevens voorzitter van de programmacommissie. Tata Steel mag alleen voortbestaan als op korte termijn duidelijk wordt gemaakt hoe het bedrijf in 2030 schoon, klimaatneutraal en circulair wordt.

De partij wil een ministerie van Klimaat en Biodiversiteit en iedere maand een persconferentie van de premier over het klimaat. Ook moet er wat de PvdD betreft een verbod komen op het verbranden van biomassa uit hout en moet de bouw van biomassacentrales direct stoppen.

Milieuschade moet worden verrekend in de prijs van producten. Voor consumenten en producenten wil de partij strengere eisen om de consumptie te reguleren. Een nationaal plan met afdwingbare doelstellingen moet het aantal spullen dat we produceren en consumeren omlaag brengen, schrijft de programmacommissie.

Nieuwe producten moeten worden gemaakt van zo min mogelijk materialen. Die materialen moeten kunnen worden hergebruikt en de producten zelf moeten lang meegaan en eenvoudig te repareren zijn."

Het zijn teksten waar we al jaren op wachten. En dan is het feest nog steeds niet voorbij, want ook Volt schiet met scherp.

Verbod op korteafstandsvluchten

"Nederland en Europa moeten wat Volt betreft klimaatneutraal zijn in 2040 - het huidige, demissionaire kabinet gaat uit van 2050. De partij wil korteafstandsvluchten niet meer toestaan en privéjets verbieden. Fossiele subsidies worden stopgezet en vervuilende fabrieken worden gesloten totdat ze zijn verduurzaamd. Verder komt er een verbod voor producenten om ongebruikte kleding en elektronica te vernietigen.

Daartegenover staan onder meer een Europees netwerk van snelheidstreinen, investeringen in groene steden en stadskernen, schone lucht en water.

Volgens lijsttrekker Dassen is de tijd geweest om stapje voor stapje te bekijken of we iets moeten doen: Dat is precies de reden waarom Volt is opgericht. Te lang zijn keuzes vooruitgeschoven. Ons verkiezingsprogramma is idealistisch en ook realistisch."

Het zijn teksten die de groene burger moed geven, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Woensdag 22 november gaan we er weer voor. Zet 'm in je agenda en vergeet die dag niet naar de stembus te gaan. Want het is uiteindelijk aan ons om de partijen die onze toekomst serieus nemen de kans te geven om hun beloftes waar te maken.

Link naar artikel over PVDA

Link naar artikel over PVDD

Link naar artikel over Volt