Natuurlijk zijn wij blij met deze donaties, daar gaat het niet om, en ook wij van Team Club Kakatua zijn heus niet heiliger dan Greta en geboren met een ASN bankpas in de zak en zonnepanelen op het dak, maar...
Milieudefensie is een zaak gestart tegen ING. En terecht!
ING blijft doorgaan met het verergeren van de klimaatcrisis. Daarom brengen we met duizenden mensen de bank voor de rechter. Leer hier waarom het huidige klimaatbeleid van ING niet deugt en wat we precies van ING eisen.
We hebben al vaker aandacht gevraagd - en gewaarschuwd - voor foute banken zoals Rabo, ABN en ING. En in de maand waarin Milieudefensie ING voor de rechter sleept, kijken we natuurlijk ook even naar onze eigen administratie. Wij regelen onze financiële zaken bij Triodos. En zoals de meesten wel weten, zijn ASN, SNS & Triodos de banken waar je moet zijn als je liefde hebt voor onze planeet. Maar weten is nog geen doen. Want wat blijkt als wij naar onze maandelijkse inkomsten kijken?
Maar liefst 30% van alle rekeningen die maandelijks geld naar Club Kakatua overmaken zijn van ING. Hoeveel procent van de groene banken (ASN, SNS & Triodos) afkomstig is? 26%. De overige 44% worden verdeeld door ABN, Rabo en Bunq. Het mooie nieuws is natuurlijk dat die 26% al een percentage is waar we best trots op mogen zijn, en veel zegt over de laatste jaren waarin steeds meer mensen een groene overstap hebben gemaakt!
Maar laten we getrouw aan de actualiteit even bij de ING blijven. 30% van onze donateurs zit dus bij de bank die aangeklaagd wordt voor het vernielen van onze planeet. Natuurlijk zijn wij blij met deze donaties, daar gaat het niet om, en ook wij van Team Club Kakatua zijn heus niet heiliger dan Greta en geboren met een ASN bankpas in de zak en zonnepanelen op het dak, maar de vraag die iedereen met liefde voor de planeet wel zou moeten stellen is de volgende: wil ik eigenlijk wel zaken doen met een bank die zich bewust niet aan afspraken houdt, en willens en wetens investeert in bedrijven waarvan ze dondersgoed weten dat die de klimaatcrisis verergeren?
Uiteindelijk komt het hierop neer: we kunnen bomen planten, koraalriffen proberen te herstellen en plastic uit onze waterwegen plukken totdat we een ons wegen, maar als de grote multinationals onze planeet ongehinderd blijven plunderen en vernielen. Tja…
Veranderen vinden we lastig, weten we inmiddels dankzij tal van onderzoeken gedaan door (klimaat)psychologen. Maar van bank wisselen is makkelijker dan je denkt. En wie weet, misschien luisteren die door winst verblinde bankboeven dan op een gegeven moment wel en besluiten ze eindelijk om het juiste te doen!