Snelle starter: Verjaardagen.

Duur:
Een uurtje werk, een jaar lang plezier.

"Mijn ervaring is dat kinderen hier nog blijer mee zijn dan met de nieuwe speelgoedjes."


Duurzamer bezig zijn met je klas? We geven je wat snelle starters waarmee je direct kunt beginnen.

Deel 1: Verjaardagen 
- Tweedehands verjaardagscadeautjes.


Duurzaam


Kinderen die jarig waren, mochten eerder een klein cadeautje uit komen zoeken bij de juf. Ik had dan een bak met allerlei prullaria zoals gummetjes, pennen, sleutelhangers en andere goedkope speelgoedjes van de welbekende discounter. Vaak plastic troep met een korte levensduur, geproduceerd in vervuilende fabrieken aan de andere kant van de wereld. We zijn overgestapt naar een duurzamer alternatief. Alle kinderen nemen (in de loop van het jaar) een ingepakt cadeautje mee en stoppen deze in ‘de verjaardagsdoos’. Let op: Het moet iets zijn waar je zelf niet meer mee speelt, maar wat nog wel leuk is voor een ander kind. Mocht het per se iets voor een meisje of een jongen zijn, dan zetten we er een ‘j’ of een ‘m’ op. Ieder kind dat jarig is, kiest een cadeautje uit de doos en mag dat uitpakken.

Mijn ervaring is dat kinderen hier nog blijer mee zijn dan met de nieuwe speelgoedjes.

Vooral het raden van wie het speelgoed eerst was, is een ding waar kinderen naar uitkijken. Pokerface! 


Door op deze manier om te gaan met cadeaus kun je kinderen laten ervaren dat een tweedehands cadeau net zo leuk is of nog leuker kan zijn dan een nieuwe. Ook geeft het kinderen een goed gevoel om iets weg te geven, waar een ander dan plezier aan heeft.

Eco-neutraal


Bovenstaande is een duurzaam alternatief. Wil je eco-neutraal zijn op dit gebied? Vraag je af of het nodig is dat kinderen, naast thuis, ook op school een cadeautje krijgen als ze jarig zijn. Of kunnen we kinderen ook een fijne verjaardag geven op school zonder dat daar een cadeau bij komt kijken? Dit kun je bijvoorbeeld doen met een gezellige activiteit die de jarige zelf mag bedenken. Dit kan een dansje zijn met de hele klas, een spel in het park of bos spelen of bijvoorbeeld lunchen in de schooltuin. Op deze manier gaat een feestje over gezelligheid en samenzijn in plaats van over cadeautjes. 


Eco-positief


Als derde optie voor deze snelle starter geef ik je de eco-positieve keuze. Het jarige kind mag €1,00 doneren aan een van de projecten van Club Kakatua naar keuze, bloemzaden planten in de schooltuin, een bijenhotel bouwen of iets anders dat daadwerkelijk een positieve toevoeging is aan de planeet.

Bespreek het vooral met je kinderen en besef dat het geen opgave is, integendeel! Het zijn alleen maar leukere manieren om een feestje te vieren.

Succes!

Tessa Hoogeland

PS: Mocht dit de eerste les van de Kidsclub zijn die je in de praktijk gaat brengen, lees dan eerst even: Het begin! De sleutel voor duurzaam succes.