Snelle starter: Trakteren.

Duur:
1 uur, klassenbespreking.

"Er zijn vele mogelijkheden om hierin duurzame keuzes te maken. De beste is denk ik; gewoon helemaal niet doen, die traktaties."

Duurzamer bezig zijn met je klas? We geven je wat snelle starters waarmee je direct kunt beginnen.

Deel 2: Trakteren
.

Er zijn vele mogelijkheden om hierin duurzame keuzes te maken. De beste is denk ik; gewoon helemaal niet doen, die traktaties. Al begrijp ik dat je als school en met je klas niet in één keer zo ver bent. Speelgoedjes bij de traktatie kun je wel gemakkelijk afschaffen. Blijft over het eten (helaas 9 van de 10 keer in plastic verpakt snoep). Wil je toch traktaties op de verjaardagen zelf? Stimuleer kinderen dan om iets zelfgemaakts te trakteren. Natuurlijk vegetarisch (maar als het even kan ook vegan). Fruit, gifvrij en geteeld in Nederland, is natuurlijk ook een hartstikke goede optie. En als er dan toch chocolade om de hoek komt kijken, laat het dan op zijn minst Fairtrade zijn. En uiteraard zijn items om het feestelijk te maken ook niet verboden, maar vergeet niet dat je bijvoorbeeld feesthoedjes niet iedere keer weg hoeft te gooien maar gewoon kunt bewaren!

Vermijd plastic zakjes, aluminiumfolie en wegwerpbekertjes. (Wist je dat de papieren bekertjes niet per definitie beter zijn dan plastic bekertjes? De productie ervan heeft namelijk nog meer impact dan plastic bekers.) In plaats daarvan stimuleer je de oude en vertrouwde trommel, niets mis mee en werkt nog steeds uitstekend.

Het allerleukste? Je kunt de traktaties ook clusteren door bijvoorbeeld een picknick te houden aan het eind van het schooljaar, waarbij iedereen iets maakt en meeneemt. Laat kinderen hun eigen bordje, beker en bestek meenemen. Super gezellig!

Bespreek het vooral met je kinderen en besef dat het geen opgave is, integendeel! Het zijn alleen maar leukere manieren om aandacht aan een verjaardag te geven.

Succes!

Tessa Hoogeland

PS: Mocht dit de eerste les van de Kidsclub zijn die je in de praktijk gaat brengen, lees dan eerst even: Het begin! De sleutel voor duurzaam succes.