Samen tegen zwerfafval.

Duur:
Een wekelijks terugkerende bezigheid.

We kwamen tot de conclusie dat we meer wilden doen om de buurt schoon te houden.

Samen tegen zwerfafval.


In shock waren de kinderen en ik na de zwerfafvalactie die de leerlingen bedachten om geld op te halen voor een project met zuurstofrijke planten. We haalden in twee ochtenden 49 kilo zwerfafval uit het park achter de school en vonden de raarste dingen; van tuinstoelen en honderden sigarettenpeuken tot keukengerei, vloerbedekking en een oude ladder. We kwamen tot de conclusie dat we meer wilden doen om de buurt schoon te houden.

We ontdekten dat je je op de website van Nederland Schoon kunt aanmelden om een stukje van je buurt schoon te houden. Dit hebben wij gedaan voor de straten rondom de school. We kregen een gratis opschoonset met daarin onder andere handschoentjes. Ook ontvingen we lesmateriaal met lessen en werkjes over afval. Hiermee leerden de kinderen onder andere over de duur van het vergaan van verschillende soorten zwerfafval. Op maandagmiddag komt er een pedagogisch medewerker bij ons in de klas om te ondersteunen. Zij gaat nu wekelijks met groepjes van 2 à 3 kinderen op pad om zwerfafval op te ruimen. De kinderen kunnen niet wachten tot ze weer aan de beurt zijn.


E: “Ik vind het vooral leuk dat je even iets anders mag doen dan in de klas werken en lekker buiten kan zijn.”


N: “Ik woon naast de school en ik zie ook heel vaak veel afval liggen. Dan heb ik weer heel veel zin om het mooi schoon te maken.”


A: “Je wordt je er bewust van hoe veel mensen op de grond gooien in één week, want we gaan iedere week opruimen en na een week ligt er dan weer heel veel om op te ruimen. Het is best wel vies en ik vind het echt raar dat mensen dat doen.”


V: “Het is fijn dat je de natuur een beetje schoner kunt maken en je bent ook nog lekker in beweging. Ik vind het leuk dat je dan de opruimhandschoenen aan mag en met zo’n grijpstok mag. Het is altijd een verrassing wat je vindt. Het raarste dat ik vond was een oude schoenveter..”

Kortom: duurzaam bezig zijn is leuk!

Mocht je ook in actie willen komen om de buurt een stukje schoner te maken, maar geen extra handen tot je beschikking hebben, dan kun je ook één keer per week een rondje om de school maken met de hele klas! Voor de ouders die dit lezen: thuis kun je natuurlijk ook een wekelijks rondje maken met je kinderen.
Deze activiteit geeft de gelegenheid voor jou als volwassene om vragen te stellen en feiten te geven. Wat gebeurt er als het blijft liggen? En wist je dat glasscherven nooit vergaan?

Natuurlijk is het ook de uitgelezen kans om het goede voorbeeld te geven door zelf ook mee te helpen. Op deze manier kunnen kinderen weer een beetje meer duurzaam bewustzijn ontwikkelen en helpt het hen om op te groeien als individu die zorg draagt voor de gezondheid van onze planeet.


Veel plezier!

Tessa Hoogeland