Kleur bekennen op 17 maart 2021.

Het klinkt allemaal zo logisch, maar feit is dat de meeste partijen, zelfs de grotere die al jaren regeren, niet eens over deze onderwerpen spreken.

Beken deze verkiezing kleur.

Tekst: Dennis Storm

Leestijd: 3 minuten

Gepubliceerd: 10-03-2021

Tijd voor transparantie. Voor kleur bekennen en actie in plaats van eindeloos gelul.

Als het om de klimaatcrisis gaat wordt vaak de voor twaalf metafoor aangehaald. Maar het is niet kwart voor twaalf. Het is ook niet vijf voor twaalf. Het is al lang twaalf uur geweest. We zijn veel te laat met actie ondernemen, het kwaad is al lang geschied. Het enige wat ons rest is proberen de schade te beperken. Onze fouten te erkennen. Ervan te leren. En vervolgens wél op toekomstbestendige wijze een maatschappij opbouwen.

Bron: milieudefensie

Op 17 maart 2021 zijn de verkiezingen.

Waar gaat het nou echt om, in dit leven? Het verkiezingsprogramma van Partij voor de Dieren leest voor ondergetekende als thuiskomen. Krachtig klimaatbeleid. Een gezonde samenleving waarin welzijn voorop staat. Economische groei is niet de oplossing, maar het probleem. Economische systeemverandering. Duurzame landbouw en gezond voedsel. Een leefbare aarde voor ál haar inwoners.

Bron: Partij voor de Dieren

Het belangrijkste is überhaupt dat ze het probleem erkennen: We staan op een belangrijk kruispunt in de geschiedenis. Want pas al je het probleem erkend, kan er verandering volgen.

Bron: Partij voor de Dieren

Het klinkt allemaal zo logisch, maar feit is dat de meeste partijen, zelfs de grotere die al jaren regeren, niet eens over deze onderwerpen spreken.

Het is geen prioriteit van ze. En dat is een schande, want als er iets prioriteit zou moeten hebben, is het wel de toekomst van onze kinderen. En de keuzes die we nú maken, vormen die toekomst. Iedereen keer dat we belastinggeld aan vervuilende multinationals schenken, schaden we onze toekomst. Iedere keer dat we fossiel boven duurzaam verkiezen, vervuilen we ons land. En iedere keer dat we winstmaximalisatie boven gezondheid plaatsen, plunderen we onze eigen planeet.

We staan voor de grootste transitie in de geschiedenis van de mensheid. Het móet gebeuren, dat weet iedereen. En hoe verder we het voor ons opschuiven, des te groter gaat de schade worden.

Voor sommigen schrikt de naam af, Partij voor de Dieren. Het geeft ze de associatie dat het de partij enkel en alleen om laboratoriummuizen gaat. Een foutieve gedachte. Wellicht was een algemenere naam als Partij voor de Planeet een betere keuze geweest, maar uiteindelijk gaat het om het partijprogramma. Wat is het plan van een partij? Wat betekent dat plan voor ons? En voor onze wereld? Dát is belangrijk. Niet de naam van een partij, of dat je denkt dat je met die ene politicus wel gezellig in de kroeg zou kunnen zitten.

Dit artikel is ook niet geschreven om keuzes op te dringen, het is enkel ter attentie dat de aankomende verkiezingen ongelofelijk belangrijk zijn voor onze nabije toekomst.

Ook Groenlinks is groener dan ooit, met hun Green new deal voor Nederland. GroenLinks wil de landbouw hervormen. De vervuiler laten betalen. Schone energie stimuleren en de plastic vervuiling tegengaan.  

Bron: GroenLinks

Ook leuk: Europees denken in plaats dat ouderwetse lokale gedoe. We zijn tenslotte niet voor niets een Europese Unie. Bovendien: zowel het klimaat als corona evenals migratie en veiligheid, zijn Europese problemen. Dus, zegt Volt, Europese samenwerking is de enige oplossing.

Nogmaals: het klinkt allemaal zo logisch!

Maar dat is het blijkbaar niet, getuige het beleid dat afgelopen jaren gevoerd is. En ook in de nabije toekomst is het alles behalve een zekerheid dat het nu wél gaat gebeuren, gezien de programma’s van andere partijen.

Tegelijkertijd zijn ook andere partijen groener dan ooit. Dat is hoopvol, absoluut. Maar de vraag is, is het genoeg? En vertrouw je een desbetreffende partij op het daadwerkelijk de daad bij het woord voegen?

Wat is voor jou nu écht belangrijk? Wat zou jij willen verbeteren aan de huidige samenleving, en de manier waarop wij met onze planeet omgaan? Niet in detail, niet in eeuwige discussie, maar in grote lijnen. Denk er goed over na. Lees de partijprogramma's door. En stem.

Meer dan de helft van de Nederlanders is van mening dat het aankomende kabinet véél meer moet doen met de klimaatcrisis dan de voorgaande kabinetten, aldus Milieudefensie. Een goed teken, nu nog laten zien dat we het menen.

17 maart 2021. Verkiezingen.

-

Lid worden van Club Kakatua? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief (het is gratis, en je kunt je op ieder moment weer uitschrijven).


*Club Kakatua heeft geen betaling, donatie of wat voor andere vorm van tegemoetkoming dan ook gekregen voor het schrijven van dit artikel.